Het personeel van Facebook kan straks op loopafstand van hun werk wonen. Het bedrijf gaat namelijk een luxe appartementencomplex bouwen voor haar werknemers, compleet met cafés en hondenopvang.
Het complex, dat de naam Anton Menlo draagt, krijgt een totale oppervlakte van ruim 58 duizend vierkante meter, schrijft The Wall Street Journal. Ontwikkelaar St. Antons Partners vangt 120 miljoen dollar voor de bouw.
Zelfs in Silicon Valley, waar technologiebedrijven hun werkplekken hebben omgetoverd tot ‘speeltuin voor volwassenen’, is dit plan van Facebook baanbrekend.
Personeelsbehoud is echter niet de hoofdreden om dit complex te bouwen, aldus een zegsvrouw van de socialenetwerksite. Het is vooral bedoeld om het huizentekort rondom de campus van Facebook op te lossen. Werknemers die lang onderweg zijn hebben grote moeite om woonruimte dicht bij het werk te vinden.
Stijgende huizenmarkt
Dat komt vooral omdat de huizenprijzen enorm zijn gestegen in Silicon Valley en San Francisco, met zo’n 24 procent in het vierde kwartaal van 2012.
Toch is maar een klein percentage van de Facebook-woningen bedoeld voor lage inkomens. Het merendeel zal een huurprijs hebben die marktconform is. Ook zijn er vijftien woningen beschikbaar voor mensen die niet bij Facebook werken.
Flashback naar de 20e eeuw
Het Facebook-dorp doet enigszins denken aan de mijnwerkersdorpen uit de 20e eeuw. Fabrieksarbeiders woonden in dorpjes of wijken die door hun werkgever waren neergezet. De dorpen waren van alle gemakken voorzien, zoals gezondheidszorg, supermarkten en een kerk.
Het huidige Silicon Valley is precies het tegenovergestelde van die bedrijfsdorpen, meent Ajay Agrawal, professor ondernemerschap aan de universiteit van Toronto. Mensen binden zich aan de techindustrie en geografische locatie en niet zo zeer aan een bepaald bedrijf. Ze kunnen makkelijker switchen tussen bedrijven en met andere vakgenoten van concurrenten van gedachten en ideeën wisselen, zegt hij.
De plannen van Facebook lijken in ieder geval nog ver te liggen van de mijnwerkersdorpjes uit de 2oe eeuw, want de werknemers zijn niet verplicht voor het bedrijf te blijven werken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl